Pelaamaan pitäisi päästä, mutta pitäisikö ostaa uutta vai käytettyä?
Onko käytetyssä pelikoneessa edes mitään järkeä?
Tässä artikkelissa mietitään onko käytetyn pelikoneen osto järkevää vai pitäisikö ostaa kaupasta uusi tietokone. Käydään lisäksi läpi miten GT-PC huoltaa käytetyn pelikoneen myyntivalmiiksi.
Käytetyn pelitietokoneen ostamisessa pätevät melko hyvin samat seikat, kuin minkä tahansa muunkin käytetyn tietokoneen ostamisessa.
Lue lisää syistä ostaa ylipäänsä käytetty tietokone aikaisemmasta blogistamme.

Nyt keskitymme kuitenkin spesifisti pelikoneisiin.
Yksinkertaistettuna ja tiivistettynä: Huollettu ja testattu käytetty pelitietokone tarjoaa uutta valmiskonetta paremman hinta-laatusuhteen. Samalla hinnalla millä pelaat käytetyllä pelikoneella uusiakin pelejä, ei välttämättä uutta pelikonetta saa lainkaan.
Kolmantena vaihtoehtona olisi kasata kone itse osista.
Tällä voidaan saavuttaa hyvä hinta-laatusuhde, mutta haasteeksi muodostuu mm osien etsiminen, osien yhteensopivuuden selvittäminen, itse koneen kasaaminen joka voi osoittautua yllättävänkin haastavaksi ja tietenkin kasaamisen jälkeen koneeseen käyttöjärjestelmän asentaminen (ja mahdollisesti esimerkiksi erillisen lisenssiavaimen hankkiminen), ajurien asentaminen, testaus ym.
Hyvä balanssi hinnan, tehon ja luotettavuuden välillä voidaan saavuttaa ostamalla testattu, huollettu ja valmiiksi asennettu GT-PC pelikone.
Mutta voiko käytettyyn pelikoneeseen luottaa?
Jos emme koneisiimme luottaisi, emme tarjoaisi niille vähintään 12 kuukauden takuuta.
Kaikki pelitietokoneet käyvät meillä läpi tarkan seulan ennen myyntiin pääsemistä.
Käytetyn pelitietokoneen huolto GT-PC:llä
- Ulkoinen ja sisäinen tarkistus ja puhdistus
Tarkistamme aluksi pintapuoleisesti koneen mahdolliset puutteet ja kirjaamme ne ylös. Tämän jälkeen teemme täyden puhdistuksen, johon kuuluu pölyn ja irtolian poistaminen koneen sisältä ja ulkopinnoista. Tähän käytämme ihan mikrokuituliinaa, sekä paineilmaa. Sitkeät liat ja tarroista jääneet jäljet poistamme tarvittaessa isopropyylialkoholi-pohjaisella puhdistusaineella. - Komponenttien huolto (prosessori ja näytönohjain)
Huollamme käytetyistä pelikoneista aina erikseen näytönohjaimen ja prosessorin. Näihin teemme niin sanotun lämpöhuollon eli irtopölyn lisäksi vaihdamme jäähdyttimen lämpötahnat, joka vaikuttaa merkittävästi koneen lämpötiloihin ja täten myös tehoihin sekä melutasoon.
Käytämme lämpöhuollossamme aina laadukkaampaa lämpötahnaa, kuten Arctic MX-4.
Tästä syystä meidän pelikoneet käyvät monesti jopa viileämpänä, kuin uusi vastaava. - Muut komponentit
Vaihdamme tarvittaessa esimerkiksi kuluneet tuulettimet uusiin ja jos kotelosta puuttuu kokonaan takatuuletin (tyypillistä edullisemman pään pakettikoneissa), lisäämme sellaisen.

Asennus ja testaus
Huollon jälkeen asennamme koneeseen käyttöjärjestelmän, asennamme ajurit, sekä järjestelmäpäivitykset ja asennamme pari perusohjelmaa käyttöä varten.
Toisin kuin useissa uusissa valmiskoneissa, me emme asenna koneisiin turhia mainosohjelmia tai muutakaan ylimääräistä eli niin sanottua ”bloatwarea”. Meidän asentamat pari perusohjelmaa ovat: Firefox(internet selain), Google Chrome(internet selain) ja LibreOffice (ilmainen toimisto-ohjelmistopaketti). Pelikoneisiin asennamme myös tapauskohtaisesti Steam-ohjelman pelien lataamista varten.
Asennuksen jälkeen teemme pelikoneille vielä kattavat rasitustestit. Rasitustesteissä kone ajetaan äärimmilleen erilaisilla ohjelmilla. Rasitustesteissä keskusmuisteista, näytönohjaimesta, sekä prosessorista ”otetaan kaikki irti” ja katsotaan että kone todella kestää ja pysyy riittävän viileänä jotta sen toimintaan voidaan luottaa vielä pitkän aikaa.
Tyypillisesti jos kone kestää rasitustestit ilman ongelmia, kestää se käytännössä minkä tahansa käytön. Myös pitkittyneen pelikäytön tai vaativan työkäytön. Jos kone ei kestä rasitustestejä eli esimerkiksi sammuu tai rasitustestit keskeytyvät tai kone ”jäätyy”, selvitämme ja korjaamme vian eikä kone päädy myyntiin sellaisenaan.
Kiitos näiden huolto-, ja testaustoimenpiteiden saat GT-PC:ltä aina varmasti toimivan ja pitkäikäisen tietokoneen vaativampaankin pelikäyttöön.

Mikä hintaluokan kone kannattaisi ostaa?
Tämä riippuu paljon koneen käyttötarkoituksesta ja pelattavien pelien vaativuudesta. On iso ero sillä ostetaanko kone 12-vuotiaan ensimmäiseksi pelikoneeksi Robloxia/Minecraftia varten vai 4K näytöllä uusimpien pelien pelaamiseen. Olemme kuitenkin laatineet suuntaa antavan listan, jossa olemme luokitelleet koneet kolmeen eri ryhmään hinnan perusteella.
Alle 450e / Bronze taso
Starttitason pelikone, joka soveltuu useimpien suosittujen pelien kuten Fortnite, Minecraft, Roblox, GTA V ym. pelaamiseen. Budjettiystävällinen valinta esimerkiksi ensimmäiseksi pelikoneeksi. Full HD resoluutiolla pyörittää sulavasti kevyemmät pelit ja tinkimällä hieman graafisista asetuksista pääsee pelaamaan vaativampiakin pelejä.
450-700e / Silver taso
Suurin osa pelikoneistamme osuu tähän hintaluokkaan ja ihan syystäkin. Koemme että tässä on niin sanottu ”sweet spot” käytetyn pelikoneen suhteen. Pelaat uudemmatkin pelit mukavasti ja etenkin lähempänä sitä 600-700e luokkaa saa graafisia asetuksiakin jo nostella mukavasti.
Sopii niin aloittelevalle, kuin jo hieman vaativammallekin pelaajalle.
700e+ / Gold taso
Käytettynä tässä hintaluokassa alkaa jo saamaan kunnon tehoa. RTX- näytönohjaimet, vääntävämmät Ryzen ja i5/i7-prosessorit, sekä isommat tallennustilat löytyvät tästä luokasta.
Pelaat kaikki pelit eikä tarvitse asetuksista juuri tinkiä. Laadukasta tehoa vaativallekin pelaajalle.
Ostamalla käytetyn pelitietokoneen säästät sekä luontoa, että lompakkoasi. Uusi ei todellakaan ole ainut vaihtoehto. Toivottavasti tässä artikkelissa käydyt asiat hieman valottivat myös käytettyjen pelikoneiden maailmaa. Vaikka keskityimmekin lähinnä käytettyihin pöytämallisiin pelikoneisiin, huomaathan että GT-PC:llä on myös valikoima käytettyjä täysin huollettuja pelikannettavia.
Vähintään 12 kuukauden takuu, 1-2pv ilmainen toimitus, 14pv palautusoikeus ja joustavat maksutavat!